Kollektív Putyin, avagy “A Kreml összes embere” — 1. rész

Több ezren vannak a “kollektív Putyint” alkotó emberek Mihail Zigar egy éve megjelent könyve szerint, melyet e hónapban már angolul is kiadtak. Az orosz nyelvű Wikipedia Mihail Zigar szócikke szerint:

Az irodalmi Nobel díjas [NS: egyébként fehérorosz] Szvjatlana Alekszievics “az elmúlt 20 évben történtek legkomolyabb vizsgálatának” nevezte a könyvet. Borisz Akunyin “az orosz állam modern történelméről szóló informatív, meglepően higgadt és teljesen pártatlan” műnek nevezte. Sztanyiszlav Belkovszkij szerint “A Kreml összes embere” Vlagyimir Putyinról szóló, saját könyveinek összességénél is jobb.

A köall-the-kremlins-men-inside-the-court-of-vladimir-putinnyvet lefordították német, lengyel, bolgár, finn, kínai és angol nyelvekre.

A befolyásos brit hetilap, a The Economist recenzense rámutatott arra, hogy hiányzik az állítólag tájékozott körökből származó információkat megerősítő források megjelölése a könyvben. A szerző által Putyinnak tulajdonított véleményeket óvatosan kell fogadni a recenzens szerint .

Ez utóbbi vélemény egy hete látott napvilágot.

A recenzens elsőként azt az állítást emeli ki a könyvből, hogy Putyin a külső események hatására lett olyan amilyen, és az aki. Elnökségét a Nyugattal és különösképpen az USA-val kialakítható jó kapcsolat meggyőződésének jegyében kezdte. Harmadik elnökségének idejére azonban “a világba belefáradt, szlavofil filozófus” lett belőle Zigar szerint. Olyan ember, aki Joe Biden amerikai alelnöknek azt mondta, hogy: “Mi nem hasonlítunk hozzátok. Mi csak ugyanúgy nézünk ki”.

Második figyelemre méltó állítás a recenzens számára az a sajátos kettősség, hogy az országon belül a hatalomra irányuló folyamatos törekvés határozza meg az elnök munkáját, mely azzal a határon túlra vonatkozó percepcióval párosul, hogy a Nyugat nem tiszteli Oroszországot és annak érdekeit (beleértve elsőbbségét az egykori szovjet szomszédok tekintetében).

Harmadikként arra a putyini kijelentésre helyezi a hangsúlyt, miszerint “Tennünk kell valamit, vagy elveszítjük” Ukrajnát. És itt Putyin elnökségének kezdetétől ismételt felszólításról van szó a Zigar által ismertetettek szerint.

Ha belegondolunk már ez a három kiemelés is elég indok a könyv elolvasására. Ezt meg is fogom tenni, amint lesz elegendő időm egyben ahhoz, hogy ne kelljen megszakítanom a nem kis terjedelmű, 480 oldalas mű olvasását. Ezt tudom ajánlani mostani, figyelemfelkeltő bejegyzésem olvasóinak is. Angolul akár az Amazonon könnyen beszerezhető. Oroszul még egyszerűbb, mert on-line legalább két helyen ingyenesen olvasható: Вся кремлевская рать. Краткая история современной России a ЛитРес webhelyen, vagy Читать онлайн “Вся кремлевская рать. Краткая история современной России” автора Зыгарь Михаил Викторович a RuLit webhelyen.

Természetesen meglehetősen kíváncsi voltam már most arra, hogy vajon miként értékelték ezt a könyvet saját hazájában, és vajon ott miket tekintettek a legfontosabbaknak ebből? Egyetlen példa:

Egy ismert történész, Лев Лурье szerint (Историк Лев Лурье — о книге Михаила Зыгаря “Вся кремлевская рать”, в которой собрано множество интересных баек, гипотез и подробностей обо всех ключевых моментах и героях политической истории России XXI века.):

  • Abból kell kiindulni, hogy a könyv címe Robert Penn Warren Pulitzer díjas elbeszélésére, az All the King’s Men-re (1946), azaz A király összes emberére utal. Azért is, mert Putyin rendre tanácsolja kollégáinak a Kártyavár című TV-sorozat megtekintését. A minden gazemberségre, akár gyilkosságra is képes szenátor története ez, aki végül az USA elnöke lesz. Putyin számára, Zigar beszámolója szerint, az egész nyugati politika ilyen felfogású. No és van képük még ezek után erkölcsi tekintetben okítani az oroszokat a nyugatiaknak, így áll hozzá minden nyugati politikushoz, különösen az ilyen fellépéssel operáló Obamához vagy Merkelhez, akiket egyenesen képmutatónak tart.
  • A beosztottak és “partnerek” (ez utóbbi az elnök kedvenc szóhasználata a tárgyalóasztal túloldalán ülőkre) vonatkozásában Putyin mentes bármiféle idealizmustól. Ez jön le a történésznek a könyvből a személyiségre vonatkozóan. Az embereket, különösen a politikusokat, gyenge és bűnös lényeknek tartja, akiket könnyű megvásárolni, megijeszteni, végső soron pedig akár eltávolítani az útból. Számára nem kétséges, hogy bármilyen világnézet megvásárolható és árulják azt. Minden “narancsos” és “havas” [2011. nov-dec-i Dél-Oszétiában] forradalmat kizárólag “aprósüteményekért” robbantanak ki — fogalmazza meg az elnök felfogását a recenzens az általa olvasottak alapján.
  • A politika farkasa, ezt a jellemzést használja magára az elnökre, mondván egyformán volt mindig is képes úgy a civilizált európai politikust, mint a pravoszláv hazafit, vagy a brutális macsót, netán egyenesen a kemény háborús vezetőt alakítani. És ezek csak maszkok voltak számára, bár ideológiai orientációját többször is változtatta az eltelt 15 év során. Eközben mindig is arra törekedett az elnök, hogy bárki más befolyásától független legyen, ne tudják megvezetni, manipulálni. Saját biztonsága is mindig foglalkoztatta, különösen a legutóbbi időben.
  • A recenzens olvasó ezzel zárja sorait: “Я прочел книгу в один присест, не оторваться. Впечатление оставляет довольно жуткое: и правда “Карточный домик”.” AZAZ “Egy ültömben elolvastam a könyvet. A benyomásom elég hátborzongató: igaz is ‘Kártyavár’

Sok más recenzió és a szerző videó interjúi alapján nekem korántsem ilyen sablonos a véleményem. Számomra az jött le, ami többszörösen is szerepel ezekben: Putyin NEM egyetlen személy, hanem azon több ezer, összes putyini ember kollektív együttese, akik Putyint a Kreml-ben körbe veszik és szerves részesei annak, amit Putyin csinál.

Az utóbbi oly módon képzelendő el, hogy:
– folyamatosan kitalálják még a gondolatait is
– aszerint formálják tovább azt, amire készül
– és így valamennyien alkotják azt a “kollektív Putyint”, amivel úgy Oroszország népe, mint a külvilág találkozik.

Folyt. köv. a könyv elolvasását követően.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s