Káosz’17: Így regélünk a hol meleg, hol hideg koranyárban (K3)

Közvetlen előzmény: Káosz’16: Nálunk 10 éve “dühöng” az “amerikai kivételesség” itteni befolyása, mint soft power (K1)

Téli rege. Tegnap láttam … Káoszos a javából … Nekem egyáltalán nem tetszett az előadás, miközben a színészi játékok nagyon is tetszettek. Az alábbi első részképen látható Pál Andrásé különösen … Viszont a görögös sorstragédia hirtelen átváltása sekélyes népi komédiázásba igen ellenszenves volt … És mindebben teljes egyetértésben voltunk kedves anyósommal, kivel együtt láttuk ezt az előadást. Pedig a rendező, Valló Péter aktuális világunkra vonatkozó meglátásaival teljesen egyet tudok érteni.

Káosz'17 K3 Így regélünk a hol meleg, hol hideg koranyárban

Az ellentmondást végül abban látom, hogy média túlsúlyos világunk naponta közvetít felénk egészen más, már az egész emberi létet veszélyeztető abszurditásokat. Az előadás és a szereplők bemutatása után ezt is illusztrálnám. Mindenesetre a fenti kép további részein már látni, hogy miről is lesz szó.

Shakespeare: Téli rege (Radnóti Színház) (másfél perc)

Mint a mesében – olyan boldogságban és békében él együtt egy család ebben a történetben – férj, feleség és a kisfiuk. Ám elég egyetlen félresikerült pillanat, hogy a boldogság hirtelen a visszájára forduljon, és a vak indulatok vegyék át az uralmat.

„A Téli rege nem kisebb kihívás elé állít minket, mint hogy megragadjuk magát az Időt, és megmutassuk teljes valójában – hadd lássák a nézők, hogy milyen is! Lassú és gyors, gonosz és jóságos, pusztító és teremtő. Ahogy telnek az évek, az ember észreveszi magán, hogy az Idő egyre fontosabb szerepet játszik az életében, és nemcsak az elmúlás, hanem a visszafordíthatatlanság, a megismételhetetlenség, a jóvátehetetlenség értelmében is. Persze Shakespeare, az emberi história egyik legnagyobb drámaköltője ezekre a gyászos képzetekre mégiscsak talál felemelő, vigasztaló válaszokat. Hiszen mire való a fantázia? A Téli rege színrevitelének a legnagyobb tétje, hogy mindezt egyszerre meg tudjuk mutatni.” (Valló Péter)

2017. március 15, PRAE.HU – a művészeti portál: SEMMI SEM BIZTOS AZ EMBER ÉLETÉBEN Interjú Valló Péterrel

… Valló Péterrel, az előadás rendezőjével az interpretációk kérdéséről, az újítás igényéről, illetve az idő és a képzelet viszonyáról beszélgettünk.
… Shakespeare rendkívül szerencsés korban született, amikor is a határok hihetetlen sebességgel tágultak ki, az emberek elképesztő információkra tettek szert, évről évre változott a teljes világkép. … A Téli regének … éppen az a lényege, hogyha az ember tényleg mindent végzetesen és visszafordíthatatlanul elrontott, tönkretette az egész életét, részben még mindig helyreállítható egy bizonyos rend, ha nem adja fel és folyamatosan megy előre. Éppen ettől olyan megrendítő ez a történet, mert megmutatja, milyen rettenetesen kell vigyázni azokra az értékekre, amelyek a boldogságunkat garantálják, és milyen nehéz is felismerni ezeket. Kifejezetten erről szerettem volna mesélni a közönségnek, így ez volt az egyik ok, hogy elővettük a Téli regé​t. …

Shakespeare műveiben nagyon nehéz koherens világot teremteni. Sokat kell dolgozni azon, hogy megtaláljuk a megfelelő formai elvet a meséléshez, amely valamiféle egységgé tudja kovácsolni mindazt, amit mondani szeretnénk. Ráadásul már annyiféle megoldás volt előttünk, hogy szinte minden utánzásnak tűnik. Ezzel tulajdonképpen nem is lenne semmi baj, mert a nézők nagy része nem ismeri az előző feldolgozásokat, de a saját önérzetünket nem hagyja nyugodni a tény, hogy nem vagyunk képesek valami újat kigondolni.

A tragédiák mindig megtisztulást hoznak magukkal, a Téli regében viszont szó sincs ilyenről. Itt nincs feloldozás. Nem hiszem, hogy Hermoine és Leontes önfeledten tudna egymás mellett élni a történtek után, hiszen mégiscsak ott marad a kisfiuk halála. Kétségtelen, hogy a korábbi állapotokhoz, a folyamatos gyászhoz képest, megvalósul egy viszonylagos továbblépés, de lélektanilag ez egészen biztosan nem rendbehozható. Csak tönkretett életeket látunk, és ugyan a végén ott a tűzoltás, egy viszonylagos helyreigazítás, de ez csupán egy minimális kiegyezés, ami kicsit mégiscsak élhetőbbé teszi az életet. Az emberek hasonló kompromisszumokkal próbálnak előrébb lépni a valóságban is, ez hozza igazán közel a történetet a nézőkhöz. Nagyon elkeserítő, hogy megalkuvások sorozata kell ahhoz, hogy le tudjunk élni egy életet. Shakespeare éppen azért írta meg ezt a darabot, hogy próbáljunk meg még azelőtt észnél lenni, mielőtt belemennénk a folyamatos meghunyászkodásba.

Igazából semmi sem biztos az ember életében. Ebben a relativitásban pedig nagyon kell vigyázni azokra az értékekre, amelyek mégiscsak megadatnak, és az a valódi bűn, ha az ember ezeket eldobja magától, mert azt gondolja, hogy lesz jobb. Nem lesz az. A mű összes szereplője itt követi el a hibát. Amikor feneketlenül nagy a boldogság, a jólét és a nyugalom, akkor az ember természetéből adódóan elkezd fészkelődni, mert unalmasnak, elégtelennek és feszítőnek találja ezt a nagyfokú kiegyensúlyozottságot. Elkezd ellene kapálózni, ahogyan Leontes is. Ez a megcsömörlés egész birodalmakat tett már tönkre, mert világra hoz egyfajta motiválatlanságot és küzdésnélküliséget. Szinte lehetetlen ezt visszafordítani.

Shakespeare: Téli rege – interjú László Zsolttal és Sodró Elizával (Radnóti Színház) (5 perc)

Média túlsúlyos világunk naponta közvetít felénk egészen más, már az egész emberi létet veszélyeztető abszurditásokat

#1 Immár ebben a tekintetben is első számú szereplő a világban az USA:

2017. május 17, euronews (magyarul)Putyin: Washington megkaphatja a “kazettákat” (1 perc)

Az orosz diplomácia szóvivője után maga az államfő is cáfolta, hogy Donald Trump titkos információkat adott volna át Szergej Lavrovnak múlt heti találkozójukon. A hírt a New York Times tette közzé mondván, hogy az izraeli titkosszolgálattól kapott bizalmas információt osztotta meg az orosz külügyminiszterrel az amerikai elnök. … Amúgy meglepi, hogy az amerikai politikusok képesek akár destabilizálni is saját hazájukat az oroszellenes kirohanásaikkal. Hacsak úgy nem, hogy nem látják, mit is tesznek valójában, de akkor meg elment az eszük.

2017. május 18, euronews (magyarul)Lavrov ismét cáfolta, hogy titkokat árult volna el neki Trump (1 perc)

… Az orosz külügyminiszter elviccelte az amerikai sajtóhíreket azzal, hogy bizonyára annyi igazságot közölnek, mint a szovjet érában a Pravda. (A szovjet rezsim lapjának a címe, a pravda szó igazságot jelent.)

#2 Miközben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség által kiberkémkedésre kifejlesztett kiberfegyver rossz kézbe került és immár az egész világot veszélyezteti

2017. május 17, euronews (magyarul): Eddig 100 országot ért el a globális kibertámadás (másfél perc) … A BBC szerint a WannaCry zsarolóvírus az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége által felfedezett és kihasznált [értsd: az ügynökség által kidolgozott megoldás kiszivárgása vagy kiszivárogtatása révén támadhatóvá tett] biztonsági rést támadja a Windows operációs rendszerekben. …

2017. május 14, euronews (magyarul): Hétfőn tovább terjedhet a zsarolóvírus (1 perc)


Az Europolnál évente nagyjából 200 globális műveletet hajtunk végre a kiberbűnözés ellen, de ilyesmit még soha nem láttunk. Tapasztaljuk, hogy egyre több a zsarolóvízus, de ebben az esetben példátlanul magas az érintettek száma – mondta Rob Wainwright, majd a műsorvezető kérdésére hozzátette: eddig több mint 200 ezer áldozatról van szó legalább 150 országban.

Több nagyvállalat már most hatalmas veszteséget könyvelhetett el a vírusnak köszönhetően. A legtöbb érintettről eddig Nagy-Britanniában és Oroszországban tudnak, bár állítólag eddig csak nagyon kevesen fizettek a zsarolóknak.

Hubert Csaba információbiztonsági szakértő szerint ennek a vírusnak az adja az erejét, hogy egy olyan kiberfegyver része az alapja, amit az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség fejlesztett kiberkémkedésre. Ezt egy hekkercsapat korábban ellopta, és közzétette az interneten. A WannaCrypt egy olyan Windows rendszerekben fellelhető sérülékenységet használ ki, amit a legtöbb helyen aktívan használnak.

#3 Miközben éppen az USA-ból generált és vezérelt nyugati médiapropaganda 3 évtizedes “munkássága” által zombivá tett agyú “magyar értelmiségiek” jellegzetes megnyilvánulásainak egyik legutóbbi példája: 360 “like”, 353 megosztás, 38 “ó borzasztó” típusú comment MINDÖSSZE 39 ÓRA ALATT

Pedig mindössze erről van szó:

2017. május 15, euronews (magyarul): Magyarország is profitálni akar az Új Selyemútból (másfél perc)

… Kína 124 milliárd dollárral (mintegy 35 ezer milliárd forinttal) támogatná a szabadkereskedelemre épülő Új Selyemút létrehozását. A pekingi fórumon részt vett többek közt Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A magyar kormány azt szeretné, hogy az Új Selyemút minél több infrastrukturális fejlesztése Magyarországon keresztül haladjon.

#4 Miközben a Magyarország elleni EU-s politikai háború a tetőfokára hágott

2017. május 17, hirvilag: A hírhedt 7-es cikkely megszavazása: a “magyar” ballibek hazaárulása (4 perc)

Pedig már 8 hónapja bizonyíték van rá:

2016. szeptember 24, hirvilagSoros György így manipulálja a világot

Arra, amit a magyar szoclib oldal “elment az esze annak, aki ezt állítja”-ként kommentált 2015 októberében, a migránsözön határakadállyal való megállításakor:

2015, október 15, RTL Klub: Soros: Orbán ássa alá Európát (3 perc)

Miközben az Európai Parlament az “igazság és a demokrácia bajnokaként” állította be magát és megszavazta azt a határozatot, amely az alapszerződés 7. cikkelyének életbe léptetését javasolja Magyarország ellen “az Európai Unió alapelveinek megsértése” miatt. Noha:

2017. május 17, euronews (magyarul)Deutsch Tamás: a választási kampány része az EP elítélő határozata (2 perc)

Ráadásul nem kevesebbet merészeltek állítani mint, hogy:

2017. április 27, euronews (magyarul): Brüsszel Sorostól függetlenül dönt a bizottság szerint (1 perc)

Noha:

2017. április 23, hirvilag: Georg Spöttle: minden határt lebontana az új uniós törvényjavaslat Soros hatására (20 perc)

Noha:

2017. április 19, hirvilagSoros György és haverjai épp szétverik Macedóniát (3 és fél perc)

Állítsuk meg Soros Györgyöt! – ezzel a felkiáltással indult kampány Macedóniában. A Soros-ellenes tábor szerint a milliárdos üzletember az általa támogatott civil szervezeteken keresztül próbál beavatkozni a macedón belügyekbe, például azért, hogy Macedónia engedje át az illegális bevándorlókat. Macedónia már évek óta belpolitikai válsággal küzd, jelenleg sincs kormány. Itthon a parlamentben is szóba került a macedón helyzet.
„Soros, tűnj el Macedóniából”, „Nem, a Soros- kormányra” – ilyen táblákkal tüntettek Soros György macedóniai befolyása ellen a balkáni országban, márciusban. A tiltakozást az Állítsuk meg Soros működését nevű civil kezdeményezés szervezte. Vezetőjük januárban az egyik macedón lapnak úgy nyilatkozott: Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül mindent bevet annak érdekében, hogy támogassa az erőszakos cselekedeteket Macedóniában. Kiszorított minden olyan civil szervezetet, amelyek nem értettek egyet az ő ideológiájával. Nem csak a civilek tiltakoztak Soros György macedóniai befolyása ellen. A külügyminiszter egy olasz lapnak adott interjújában azzal vádolta meg az amerikai milliárdost, hogy az általa támogatott civil szervezeteken keresztül évek óta beavatkozik Macedónia belügyeibe.

Nikola Poposki azt is mondta: ezek a szervezetek a médián keresztül hatnak a nyilvánosságra, ami politikai összetűzésekhez vezet. Ezek pedig mindig a szocialista koalíció malmára hajtják a vizet.

Destabilizálták a kormányt

A Fidesz szerint a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által pénzelt civil szervezetek több mint 5 millió dollárt költöttek a macedón konzervatív kormány destabilizálására az elmúlt években. Tilki Attila a Parlamentben azt mondta: Soros Györgyöt és szervezeteit kizárólag a pénz mozgatja. Ezért támogatják a migrációt, és ezért próbálják ellehetetleníteni nemcsak a konzervatív macedón, hanem a magyar kormány működését is.

„A migrációs válság tetőpontján napi 10-12 ezer migráns lépett át a görög-macedón határon, óriási pusztítást hagyva maguk után. A kormány erre egy határkerítés megépítésével válaszolt. Köztudott, hogy a Soroshoz köthető szervezetek nagyot szakítanak a migránsbizniszből. Az egyik magyarországi szervezet összesen közel 15 millió forintot követel a magyar államtól két migráns után” – magyarázta a képviselő. Túl fontos Macedónia

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy fogalmazott: Macedóniában általános vélekedés, hogy részben Soros-szervezetek állnak az ország destabilizációját eredményező belpolitikai helyzet mögött. Szabó László azt mondta: az ellenzéki szociáldemokraták választási listáján több olyan ember is szerepel, aki kötődik a Nyílt Társadalom Alapítványhoz.

„A Nyílt Társadalom Alapítvány európai költségvetésének aránytalanul nagy részét költötte el 2015-ben és 2016-ban Macedóniában. Párhuzamosan azzal a ténnyel, hogy a baloldali ellenzék macedóni viszonylatban soha nem látott drága kampányt tudott megvalósítani a 2016. decemberi előrehozott parlamenti választások során” – mutatott rá az államtitkár.

Szabó László hozzátette: aggasztó, hogy nyolc hónapja nincs működőképes kormány Macedóniában, amely a migráció szempontjából a balkáni útvonal egyik legfontosabb állomása.

Miközben:

2017. április 13, hirvilag: A CEU rektora nyíltan megfenyegette Magyarországot (3 perc)

… A CEU rektora a migráció ügyben korábban többször is a Soros György által is képviselt álláspontot hangoztatta. Egy interjúban például azt mondta: katasztrófa, hogy a terrortámadások miatt az országok lezárják a határaikat. Szerinte az uniónak mindenkit be kellene fogadni, aki Európa partjaihoz érkezik. „Emberek milliói égnek a vágytól, hogy a fáradt, öreg Európába jöjjenek, mert Európa szabad, dinamikus és itt alkotmányos szabadság van. Ezek olyan dolgok, amiért ezek az emberek hajlandóak lennének meghalni. A menekültek ezen a furcsa módon adják tudatunkra, hogy miről is szól ez a kontinens. Szerintem ők sokkal melegebb fogadtatást érdemelnének” – mondta a Soros-egyetem rektora. Michael Ignatieff 2016 óta a CEU rektora, korábban liberális színekben politizált. Miután elnöksége alatt a Kanadai Liberális Párt 2011-ben csupán a harmadik legerősebb párt lett, Ignatieff lemondott és visszavonult az aktív politizálástól. Politikai karrierje alatt viszont híressé vált nacionalizmus-ellenességével. Az ukrán függetlenségről például azt mondta: olyan képet idéz fel benne, mint parasztok hímzett felsőkben, nemzeti hangszerek orrhangú nyafogása és hamis kozákok köpönyegben és csizmában.

Miközben ez már az Európai Unió uralmi akaratának lelepleződéséről szól:

2017. május 18,  Echo TelevízióHáttér-kép: ez olyan, mint egy szürreális dráma (45 perc) Átment a hazánkkal szemben szankciókat is kilátásba helyező határozat az Európai Parlamentben. Nyilvánvalónak tűnik, hogy nyomásgyakorlásról van szó. Az Európai Unió uralmi struktúrája csak egy jelentéktelen bio díszlete a globális hatalmi játszmának, ezt egyértelműen jelzi George Soros fejedelmi fogadtatása is. Kérdés: kire akarják leginkább kifejteni a nyomást? Mi vagyunk a fő célpont, vagy esetleg egy másik ország? Valójában ki is szeg kötelességet és kötelezettséget?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s