Káosz’17: Hazugsággyűlölő eseteim néhány nap során (K4)

Számomra az igazságkeresés terén az egyik legkiemelkedőbb személyiség volt dr. Pompéry Béla (1918-2015): A hazai számítógépesítés ügyének egyik leghitelesebb képviselője, a mikroszámítógépeké pedig különösen. Ezután igencsak meglepődtem, amikor szintén kiváló, de már hosszú idők óta Berlinben élő lányának Facebook oldaláról egy héttel ezelőtti Facebook-ba lépésemkor (legfeljebb ilyen gyakran történik ez meg) a következő üzenet jött automatikusan elém:

Annyira abszurdnak találtam ezt, hogy rögtön utána néztem és annak alapján reagáltam is:

Sándor Nacsa UGYANMÁR!
Közlemény-33 | A Magyar Rendőrség hivatalos honlapja
A német hatóság által körözött 81 éves Horst Mahlert a soproni rendőrök 2017. május 15-én 13 óra 45 perckor őrizetbe vették.
POLICE.HU
May 16 at 8:16am

Sándor Nacsa Unglaublich!
Once again Orbán has been accused of supporting something “outrageous” without any reason. JUST THE OPPOSITE IS TRUE. SPIEGEL HOWEVER WILL NOT MAKE ANY CORRECTIONS. DESPITE THE FACT THAT THE NEW YORK TIMES STATED JUST THE OPPOSITE: https://www.nytimes.com/…/horst-mahler-germany-hungary…
Kedves Judit!
Először neked is ellenőrizned kellene.
May 16 at 8:20am

Erre 6 nap múlva kaptam a következő választ Judittól:

Judit Pompéry A letartóztatás néhány órával a Spiegel-online közlése után történt. Magam a posztoláskor még szintén nem tudtam erről. Igaz viszont, hogy nem böngészem a rendörség honlapját óránként.
May 22 at 5:02pm

Aktuális, hetenkénti FB belépésem alkalmából így kellett erre reagálnom:

Sándor Nacsa Gondolom a német média azóta sem helyesbített. … Talán én böngészek óránként bármit is? … (Még az FB-t sem)
Csak ennyi lenne számodra a tanulság? … Miért van az, hogy kapásból elhitted azt, amit a német média állított, noha józan ésszel eleve képtelenség volt?
Hiszen még a The New York Times is kételkedett és infót kért Mo-ról. Ráadásul olyan választ kapott, ami több szempontból is logikus. Így ekként írt a magyar vonatkozásról: “Hungarian officials initially said that they did not know about any arrest or asylum request, adding that if Mr. Mahler applied for asylum, he would be rejected, because he is a citizen of a European Union member country — namely, Germany.”
May 23 at 10:15am

Horst Mahler in Ungarn Orbáns Eldorado für Rechtsextreme - SPIGEL ONLINE - Politik

Hogyan is lehetne az Európai Unió egyik országában menedéket kérni egy másik, ugyancsak Európai Unión belüli országgal szemben? Ez itt az eredendő abszurditás lényege, amit megkeresésére adott első válaszként kapott a The New York Times. És, amit a sokak által olyannyira felmagasztalt német média nem kaphatott meg, mivel—ezzel immár teljességgel bizonyított—Orbán gyűlöletének vak hajhászása következtében meg sem kereste a hivatalos Magyarországot.

Az először 2012-ben, a hivatásos Orbán gyűlölő Debreczeni József által megfogalmazottakon alapuló vádakkal is találkoztam az elmúlt héten. Az ő állításait A 2006-os ősz című Wikipedia cikk ekként foglalja össze a bevezetésben:

… Indoklása szerint azért tartotta sürgősnek a könyv megírását, mivel úgy vélte: 2006 óta – és különösen a 2010-es kormányváltástól fogva – egyre erőteljesebben sulykolódik a közvéleménybe az a jobboldali nézetrendszer, amely szerint „a hazugsággal szerzett hatalom vezetőjének csúnya lebukását követő spontán demokratikus tiltakozás elemi ereje és a vele szembeszegezett diktatórikus erőszak” vezetett a drámai eseményekhez. [1] Álláspontja szerint viszont, a fenti értelmezéssel szemben, egy „jól szervezett és irányított, erőszakos hatalomátvételi kísérletről” volt szó a demokratikus kormányzat ellen.[2]  …

Debreczeni teljesen hamis koncepcióját éppen Orbán gyűlöletük miatt—anélkül, hogy a koncepció forrásával egyáltalán tisztában lennének—magukévá tevő átlagemberek természetesen nincsenek tisztában azzal sem, hogy maga a legfőbb érintett kinek a számlájára írta időközben az eseményeket elindító kiszivárogtatást:

2016. május 26, Echo TelevízióGyurcsány: MSZP-s vezetők árultak el (1 perc) 10 évvel ezelőtt zárt körben mondta el Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédet. A volt kormányfő szavai nyilvánosságra kerülése vezetett a 2006 őszi utcai tiltakozásokhoz és a Magyar Televízió székházának ostromához. A DK elnöke az elhangzottak kapcsán csak a csúnya szavakat bánja. Gyurcsány Ferenc a beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatban azt állítja, hogy az MSZP-s vezetők árulták el.

A Debreczeni féle koncepción alapuló narratívával könnyen megnyerhető átlagpolgári csoport fenti tényszerűséggel való szembesülésének akkut hiánya még úgy-ahogy “jóhiszeműségi hibának” is vélhető. Ilyenről azonban már egyáltalán nem beszélhetünk azon “magyar értelmiségiek” esetében, akikről előző, Káosz’17: Így regélünk a hol meleg, hol hideg koranyárban (K3) bejegyzésemben már szóltam.

Annál kevésbé lehet ennek a konkrét Orbán gyűlölő narratívának a jóhiszemű terjesztéséről beszélni az ő esetükben, mert az éppen általuk kedvelt ATV csatornán is ezt hallhatták egy évvel ezelőtt:

2016. május 27, ATVzrt: Gyurcsány Ferenc az ATV-ben beszélt utoljára Őszödről (18 és fél perc) Az őszödi beszédnek mindenképpen el kellett hangzania, a frakciót rá kellett venni, hogy csináljuk meg az új programot, sokkoltam őket – ezt Gyurcsány Ferenc mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Ugyanígy kétségbe vonandó a hazug A 2006-os ősz című Wikipedia cikk “jóhiszeműen” változatlan fenntartása a Wikipediát szerkesztő korifeusok által.

Ezek után csak “hab volt számomra a tortán”, hogy baráti körünk egyik Münchenbe költözött ifjú leszármazottja éppen tegnap magasztalta nekem a német médiát és politikát azzal szemben, amit a szerinte “gyermekes jellegű” magyar média és politika produkál. Az ő jóhiszeműségét semmi okom nem volt megkérdőjelezni.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s